>>>

Van real life naar online

Online tools voor bijeenkomsten waren al een tijdje aan een opmars bezig, in ons werk speelden ze steeds vaker een rol. Toen kwam corona en raakte alles in een versnelling. Real life bijeenkomsten maakten in n klap plaats voor online varianten, zoals:

Online sessie

Extra belangrijk bij online
Wat ons opvalt na het begeleiden (en bijwonen) van aardig wat online sessies: sommige succesfactoren voor real life bijeenkomsten zijn online extra belangrijk. Zo helpt het als de doelen van de sessie haarscherp zijn, informatie tot de kern is teruggesnoeid en er voldoende vormvariatie is om de aandacht erbij te houden. Bovendien moeten afspraken over hoe het gesprek plaatsvindt explicieter zijn om te voorkomen dat het een rommeltje wordt. Denk aan virtueel een hand opsteken als je iets wilt bijdragen en duidelijkheid over hoe uitwisseling via de chatfunctie een plek krijgt.

Formeler en informeler
Onze indruk is dat bijeenkomsten online formeler en informeler tegelijk worden. Formeler, omdat er zeker bij grote groepen heldere doelen, een duidelijke agenda en expliciete gespreksetiquette nodig zijn. Dat maakt de bijeenkomst minder organisch. Tegelijkertijd wordt het online ook informeler, omdat deelnemers via chat- en vraagfuncties veel laagdrempeliger kunnen bijdragen. Dat ondervangt een euvel waar real life bijeenkomsten mee kampen, namelijk dat er maar n iemand tegelijk kan spreken. Bij real life brainstorms is dat een flinke rem op de productiviteit.

Online sessie

Kracht zit in de gereedschapskist
De kracht van online bijeenkomsten zit m in de tools die beschikbaar zijn. De basis is natuurlijk een meeting tool, zoals Zoom of Webex. De mening van deelnemers peilen kan via polls, maar voor meer mogelijkheden maak je gebruik van Mentimeter, Kahoot, Slid.do of Allourideas. Documenten delen en er gezamenlijk in werken kan natuurlijk via Google, Microsoft of een andere samenwerkomgeving. En dan zijn er nog tools voor specialistische onderdelen: post its op een whiteboard plakken of samen een mindmap maken kan bijvoorbeeld Mural of Miro. Het is maar een greep uit het aanbod. De tools bieden een fijne gereedschapskist en de mogelijkheden gaan alleen maar toenemen.